Περιήγηση στους ιστορικούς αλευρόμυλους του Πειραιά -Παράδοση 236 χρόνων

aleyromiloi peiraia

Οι Μύλοι Λούλη είναι μια οικογενειακή και ελληνική εταιρεία με παράδοση 236 χρόνων παρουσίας στην ελληνική οικονομία, αλλά και συνεχούς κοινωνικής δράσης. Το Μουσείο Λούλη ιδρύθηκε από την οικογένεια Λούλη το 2012 και φιλοξενείται στις ιστορικές εγκαταστάσεις των Μύλων Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι.

Αφορμή για την υλοποίηση του υπήρξε η συλλογή αντικειμένων σχετικά με το σιτάρι-αλεύρι-ψωμί, αλλά και η ανάγκη να συγκεντρωθούν όλα αυτά σε ένα χώρο προσβάσιμο στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου το Δημοτικό θέατρο Πειραιά μάς προσκαλεί σε μία περιήγηση-ξενάγηση στους πέτρινους μύλους και την ιστορία τους, στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων Ιστορίες του Πειραιά… … ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Το Μουσείο ΛΟΥΛΗ όχι μόνο διαθέτει μια πολύ σημαντική συλλογή, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κρατικών φορέων και επιστημόνων, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της μακραίωνης βιομηχανικής ιστορίας των μύλων Λούλη/Μύλων Αγίου Γεωργίου.

Το πρόγραμμα των οργανωμένων ξεναγήσεων περιλαμβάνει την προβολή ταινίας με θέμα τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας του σιταριού, του αλωνισμού, της άλεσης, του ζυμώματος και την σημασία του ψωμιού στην παράδοση, τη θρησκεία και την καθημερινή ζωή του ανθρώπου.  Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση σχετικά με την διατροφική αξία του ψωμιού, τη μεσογειακή διατροφή, τη λειτουργία του μύλου και τη φιλοσοφία του Μουσείου ΛούληΤο πρόγραμμα των οργανωμένων ξεναγήσεων περιλαμβάνει την προβολή ταινίας με θέμα τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας του σιταριού, του αλωνισμού, της άλεσης, του ζυμώματος και την σημασία του ψωμιού στην παράδοση, τη θρησκεία και την καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση σχετικά με την διατροφική αξία του ψωμιού, τη μεσογειακή διατροφή, τη λειτουργία του μύλου και τη φιλοσοφία του Μουσείου Λούλη

Στα 5 χρόνια λειτουργίας του έχουν φιλοξενηθεί και ξεναγηθεί 30.000 επισκέπτες στην πλειοψηφία τους μαθητές από διαφορετικές περιοχές από όλη την Ελλάδα, αλλά και ομάδες από Ευρωπαϊκές χώρες. Πέραν αυτών, το Μουσείο θέλοντας να βρίσκεται κοντά στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, είναι προσβάσιμο και από άτομα με ειδικές ικανότητες. Το Μουσείο Λούλη βρίσκεται πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και επικοινωνεί με διαφανή τρόπο το έργο της εταιρείας στην κοινωνία.
Η μεγάλη επισκεψιμότητα και ανταπόκριση του κοινού οδήγησε το 2017 στην αναδιοργάνωση της υπάρχουσας Έκθεσης, αλλά και στην προσθήκη νέας πτέρυγας στην οποία πλέον διαρθρώνονται 12 θεματικές ενότητες αλληλένδετες αλλά συνάμα και αυτόνομες.

Τι θα δούμε στη βόλτα μας:
1. Το Μουσείο Λούλη
2. Μύθος και Ιστορία
3. Τα Δημητριακά
4. Από τον Αγρό στο Μύλο
5. Στο Μύλο
6. Διατροφή
7. Περιβάλλον
8. Επίσκεψη στα εργαστήρια και τα γραφεία των Μύλων
9. Η Ιστορία των Μύλων Λούλη
10. Η Σφράγιση του Άρτου
11. Στο Φούρνο
12. Επίσκεψη στον Αλευρόμυλο

Η συλλογή αντικειμένων σχετικά με τον κύκλο «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί» ξεκίνησε από τον Νικόλαο Λούλη στις αρχές της δεκαετίας του '50.  Με υπομονή, αγάπη και μεθοδικότητα, ο Νικόλαος Λούλης, αργότερα ο γιος του Κωνσταντίνος και ο εγγονός του Νικόλαος συγκέντρωναν αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα όπως παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, χειρόμυλους, παλαιά μηχανήματα των μύλων της οικογένειας, φόρμες ζύμης κ.α.Η συλλογή αντικειμένων σχετικά με τον κύκλο «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί» ξεκίνησε από τον Νικόλαο Λούλη στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Με υπομονή, αγάπη και μεθοδικότητα, ο Νικόλαος Λούλης, αργότερα ο γιος του Κωνσταντίνος και ο εγγονός του Νικόλαος συγκέντρωναν αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα όπως παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, χειρόμυλους, παλαιά μηχανήματα των μύλων της οικογένειας, φόρμες ζύμης κ.α.

Στόχος του νέου Μουσείου είναι να επικοινωνήσει στο κοινό θέματα διατροφής και περιβάλλοντος.

Όραμά του είναι:
• Να προσεγγίσει την ιστορία και την παράδοση του πολιτισμού της διατροφής,
• Να καταγράψει το ρόλο και τη σημασία του ψωμιού στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής,
• Να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής ως τρόπου ζωής και στοιχείο πολιτισμού,
• Να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το φαινόμενο της σπατάλης και απώλειας τροφίμων, τις επιπτώσεις του και την αντιμετώπισή του.
• Να επικοινωνήσει θέματα περιβάλλοντος όπως η σημασία της ανακύκλωσης

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το pireastime.gr οργανώνουν επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο Λούλη, στις εγκαταστάσεις των Μύλων Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, (δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ) Κυριακή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00πμ
Η συνάντησή θα είναι στο Μουσείο Λούλη / Σπετσών 1, Κερατσίνι

Σχετικά